Muzeum Oscypka | Zakopane
Większość osób,
która już odwiedziła Muzeum Oscypka zostawiła bardzo pozytywną opinię i my
też taką wystawiamy po naszej wizycie. Tu na naszych oczach
powstał oscypek - najpopularniejszy z góralskich serów i tu zobaczyliśmy
etapy jego produkcji zgodnie z tradycyjną recepturą. Dowiedzieliśmy się
skąd pasterze wzięli się pod Tatrami, plus co to jest kosor, ferula czy
pucenie, gołka i redykołka. I to tu
dowiedzieliśmy się jak mało wiemy o oscypkach, ale to się już zmieniło i
świat serów już nie jest dla nas taki jak był wcześniej ;)
A jeśli chodzi o wszelkie pozaszlakowe zakopiańskie "atrakcje" to nasze 65 zł za bilety wstępu to były naprawdę bardzo dobrze zainwestowane dutki, a samo muzeum wyróżnia się bardzo pozytywnie na tle innych zakopiańskich obiektów. Cieszyliśmy się że na Podhalu też czasem pada, bo inaczej nie wiem czy byśmy tu dotarli, a szkoda by było pod dach tej "bacówki" nie trafić.
Pokaz w muzeum prowadzony jest przez prawdziwego bacę, który swoje duże doświadczenie zawodowe łączy z wielkim humorem co w efekcie daje pokaz prowadzony w prawdziwej góralskiej gwarze plus świetną zabawę. Poza przekazywaniem wiedzy o samym oscypku, baca opowiada o tradycjach, kulturze i codziennym życiu górali. W końcu jasno i prosto tłumaczy jak odróżnić prawdziwego, chronionego prawem oscypka od gołków sprzedawanych na straganach.
Wnętrze muzeum urządzone zostało w stylu góralskiej bacówki.
W czasie pokazu możemy poznać sprzęty używane na różnych etapach wytwarzania sera.
Możemy tu także co nieco przegryźć przy okazji dowiadując się więcej także o innych regionalnych serach.
Czy wiecie, że oscypek służył kiedyś na Podhalu jako środek płatniczy?
Oczywiście pokaz w gwarze wymaga czasem potrójnego skupienia uwagi. Zaczynamy od podgrzania mleka, przez dodanie podpuszczki, aż do zrobienia bundzu ze skrzepu. Na koniec - formowanie oscypka. Oczywiście etapy te są przedstawione w przybliżeniu, ale i tak jest to lekcja, którą warto zaliczyć. Do tego można śmiało zadawać pytania, a na koniec zrobić ciekawe pamiątkowe zdjęcia.
Na miejscu jest sklepik z tymi najprawdziwszymi certyfikowanymi oscypkami, w cenach oczywiście wyższych niż te, do których jesteśmy przyzwyczajeni czyli od 80 zł do 120 zł za sztukę w zależności od ilości mleka owczego w składzie, który w tych prawdziwych oscypkach wynosi od 60 do 100%.
Na końcu przewidziane są krótkie warsztaty - każdy może zrobić swój "oscypek". Niestety nie jest do jedzenia, jest to tylko forma pamiątki z muzeum. Całość trwa od półtorej godziny do maksymalnie dwóch. Polecamy głodnym i wiedzy, i sera... Przybywajcie tłumnie! Hej! :)
Do wprawy bacy nam daleko ale próbujemy, próbujemy...
A może odkryjemy w sobie talent do pucania? ;)
Jest to dość popularne miejsce, dlatego aby mieć pewność że wejdziecie na pokaz warto zarezerwować miejsce wcześniej. Kiedy są pokazy? Aktualne informacje zawsze znajdziecie tutaj. Rezerwacja biletów tutaj.
Ceny biletów: bilet normalny - 25 zł | bilet ulgowy dla dzieci od lat 5, uczniów i studentów do 26 roku życia i seniorów od 60 lat - 20 zł | wstęp darmowy - dzieci do lat 5 |
Ceny biletów: bilet normalny - 25 zł | bilet ulgowy dla dzieci od lat 5, uczniów i studentów do 26 roku życia i seniorów od 60 lat - 20 zł | wstęp darmowy - dzieci do lat 5 |
MUZEUM OSCYPKA
Zakopane | ul. Jagiellońska 28
tel. 888 92 05 06
email: biuro@muzeumoscypka.pl
Komentarze
Prześlij komentarz